(NL) Elsa geïnspireerde muts met bling (Met spulletjes van de Action!)

Het is zover! Sinds 29 november is de 2e Frozen film in de bioscoop. Alle kleine meiden waren al gek van Elsa en ook wij kennen elk woord van "let it go" of "laat het los". Of zelfs allebei haha! Om weer even terug in de Frozen fever te komen..Een mooie elsa muts met bling!



Ik heb alle benodigdheden bij de action gehaald! 2 bollen Creme medium, 1 bol blauw medium en een pakje trends bling voor in je haren. Dit alles bij elkaar was maar 4,15 euro! Ik heb er 2 gemaakt. 1 voor mijn 4 jarige dochter en 1 voor mijn 6 jarige dochter. De basis muts voor mijn 6 jarige dochter moest iets groter worden en heeft een net iets anders patroon. Hieronder beschrijf ik ze allebei! Mocht je zelf een standaard muts patroon hebben wat je altijd gebruikt, maak die dan! Net zo makkelijk.
Dan gaan we nu aan de slag!

De muts: (voor m'n 4 jarige dochter)

2 bollen creme, werken met dubbeldraad en haaknaald 5.5mm


  1. Maak een magische ring, 2 losse (tellen niet mee als steek), maak 10 stokjes. Halve vaste in het eerste stokje. (10 stokjes)
  2. Haak 2 losse, 2 stokjes in iedere steek. Halve vaste in het eerste stokje. (20 stokjes)
  3. Haak 2 losse, *2 stokjes in 1 steek, 1 stokje in de volgende steek. * herhaal tot het einde van de toer. Halve vaste in het eerste stokje (30 stokjes)
  4. Haak 2 losse, *2 stokjes in 1 steek, 1 stokje in de volgende 2 steken. * herhaal tot het einde van de toer. Halve vaste in het eerste stokje (40 stokjes)
  5. Haak 2 losse, *2 stokjes in 1 steek, 1 stokje in de volgende 3 steken* herhaal tot het einde van de toer. Halve vaste in het eerste stokje (50 stokjes)
  6. Haak 2 losse, 1 stokje in iedere steek. Halve vaste in het eerste stokje. 
  7. Herhaal toer 6 tot je 12 toeren in totaal hebt. Hecht af en werk de draadjes weg.

De muts: (voor m'n 6 jarige dochter)

2 bollen creme, werken met dubbeldraad en haaknaald 5.5mm


  1. Maak een magische ring, 2 losse (tellen niet mee als steek), maak 11 stokjes. Halve vaste in het eerste stokje. (101stokjes)
  2. Haak 2 losse, 2 stokjes in iedere steek. Halve vaste in het eerste stokje. (22 stokjes)
  3. Haak 2 losse, *2 stokjes in 1 steek, 1 stokje in de volgende steek. * herhaal tot het einde van de toer. Halve vaste in het eerste stokje (33 stokjes)
  4. Haak 2 losse, *2 stokjes in 1 steek, 1 stokje in de volgende 2 steken. * herhaal tot het einde van de toer. Halve vaste in het eerste stokje (44 stokjes)
  5. Haak 2 losse, *2 stokjes in 1 steek, 1 stokje in de volgende 3 steken* herhaal tot het einde van de toer. Halve vaste in het eerste stokje (55 stokjes)
  6. Haak 2 losse, 1 stokje in iedere steek. Halve vaste in het eerste stokje. 
  7. Herhaal toer 6 tot je 12 toeren in totaal hebt. Hecht af en werk de draadjes weg.
Op naar de kroon!

Ik heb video's gemaakt voor de kroon. Het is lastig uit te leggen waar je sommige Vaste moet zetten en hoeveel halve vaste achter elkaar. Bogen, picots en raar geplaatste steken. Dus video's:

Het haar maken, draaien en vlechten:

Ik heb mijn wol om twee eettafel stoelen gewikkeld, vervolgens aan 1 kant vast geknoopt met een draadje en de andere kant geknipt. Mijn slierten zijn ongeveer 160 meter lang.

Maak een sliert voor iedere steek van de muts. In dit geval dus 50 voor de 4 jarige en 55 voor de 6 jarige.

Vouw de sliert dubbel. Plaats je haaknaald in een steek van de muts. Doe de lus om de naald en haal het door de steek. Sla vervolgens de losse slierten om en haal ze door de lus. Trek het aan en herhaal.

Als je alle slierten aan de muts hebt hangen, gaan we verdelen en draaien.
Deel het aantal slierten door 3 (je hebt niet evenveel slierten, maar dit is voor de vlecht. Dat de ene pluk een sliert meer of minder heeft maakt niet uit)
1/3 van de slierten maak je aan elkaar met een elastiekje of een stukje touw geknoopt. Leg het apart.

Pak 10 van de overige 2/3 van de slierten. Draai deze 2 x. Pak nu weer 1 sliert en draai deze 1 x. Pak de volgende sliert en draai deze 1 x. Herhaal dit tot je slierten op zijn. Maak het even vast met een elastiek of touwtje.

Doe hetzelfde bij de andere 1/3e van de slierten. Pak weer 10 slierten en herhaal.
Nu je alles hebt gedraaid, kan je de 2/3 van de slierten door midden delen. Je hebt nu 3 plukken om te gaan vlechten. Maak de vlecht vast met een elastiekje of met een stuk wol eromheen geknoopt. De losse eindjes kan je wegwerken in de vlecht. Knip het uiteinde van de vlecht netjes.

Nu kan je de kroon vast maken aan de muts en de bling toevoegen!
Ik heb kleine rondjes gehaakt voor in de binnenkant van de muts. (magische ring, 2Losse ,10 stokjes, halve vaste in het eerste stokje, hecht af, lange draad voor vastnaaien) Dan blijven de spiralen niet aan de haren zitten!

Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties! Kleuren combinaties en bling :)

Veel haakplezier!
Vergeet niet om jouw muts te laten zien!



© 2017 CrochiqueNL, Marriëlle van der Gun, Mirjam Annaars. Alle rechten voorbehouden. Dit patroon is uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Het patroon of delen van het patroon mogen niet verveelvoudigd of uitgebracht (zowel online als op schrift), aangepast of doorverkocht worden. Voor vragen en/of opmerkingen : crochique.nl@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

(NL) Dazzling vest hele patroon voor verloopgaren

(US) Dazzling CAL 2 colors (whole) pattern

(NL) Dazzling vest hele patroon voor 5 kleuren