(NL) joyful planned pooling poncho


Voor het eerst planned pooling proberen? Neem ff een kijkje bij mn Planned pooling tutorial!

Bij de wolgeitwebshop heb ik dit prachtige garen gehaald! Al snel wist ik dat ik er een poncho van zou maken voor mijn dochter van vijf. Zulke vrolijke kleurtjes..Dat zou ze vast mooi vinden! Maar een planned pooling poncho maken is toch een uitdaging!
Ik heb 5 bollen papatya joyful 400-22 gebruikt. En heb niet veel over! Haaknaalden 3.5, 4, 4.5 mm. Een schaar en naald zijn de benodigdheden.



Aan de slag!

Ik heb een L-vormige lap gehaakt en deze vervolgens aan elkaar vast gemaakt. De capuchon is gemaakt van twee vierkante lappen.

De L-vormige lap:

We gaan 4,5x het kleurverloop haken in de granietsteek.
Maak een losseketting van minimaal 187 losse. Zorg ervoor dat de lus aan je haak de eerste donker groene is.

In de vierde losse van de haak, maak je een vaste en een losse, sla 1 keerlosse over en haak weer een vaste en een losse. En zo verder. Mijn kleurverloop bestaat uit : 4 donker groen, 3 blauw, 4 paars, 3 roze, 3 oranje, 4 licht groen. Dit herhaal je 4x. Daarna haakte je : 4 donker groen, 3 blauw, 3 paars.  Toer 2 begin je met 2 keer losse en 1 paarse vaste. Ga verder met het vaste aantal per kleur.

Toer 26 begin je aan de candow methode. De kleuren verspringen niet meer, maar je stapelt ze op. De kleuren moeten nu overeen komen met de kleuren van toer 24. Toer 26 t/m 34 is candow methode.

Toer 35t/m 60 is Argyl (verspringen) Nu begin je aan de korte kant van de L-vorm. Hecht niet af! Maar ga gewoon verder!

Toer 61 haak je 31 granietsteken.
2 keerlosse en ga verder met toer 62. Blijf doorgaan met verspringen. Haak tot je 121 toeren hebt gemaakt. Hecht niet af!


De L-vormige lap is nu klaar. Vouw de lap zoals op de foto, zodat je de twee kanten aan elkaar kan maken.




 Met de granietsteek haak je de uiteinden aan elkaar. Zo sluit het patroon goed aan


Hecht af en werk de losse eindjes weg. Op naar de capuchon!

Voor de capuchon haak je 1,5x het kleurverloop. Maak een losseketting van minimaal 65 losse. Zorg ervoor dat de lus aan je haak de eerste donkergroene lus is.

Mijn kleurverloop bestaat uit : 4 donker groen, 3 blauw, 4 paars, 3 roze, 3 oranje, 4 licht groen. Daarna haak je : 4 donker groen, 3 blauw, 3 paars.  Toer 2 begin je met 2 keer losse en 1 paarse vaste. Ga verder met het vaste aantal per kleur. Ga door tot je 61 toeren hebt. Hecht niet af. Pak een nieuwe bol. Maak nog een vierkant voor de andere helft van de capuchon.


Leg de twee vierkanten met dezelfde kleuren op elkaar. Je hebt nu de eindes op elkaar liggen. Met de graniet steek haak je de bovenkant aan elkaar. Ga gewoon door met het kleurverloop haken! Dan sluit het mooi aan. Hecht af en werk de draadjes weg.
Haak nu met de granietsteek de zijkanten aan elkaar. Ook hier kan je het kleurverloop doorhaken. Hecht af en werk de draadjes weg.

Maak de capuchon vast aan de poncho.
Dit heb ik ook met de graniet steek gedaan.

Maak franjes en een koort van de restjes.


Et voila! Een prachtige planned pooling poncho!

© 2017 CrochiqueNL, Marriëlle van der Gun. Alle rechten voorbehouden. Dit patroon is uitsluitend voorpersoonlijk gebruik. Het patroon of delen van het patroon mogen niet verveelvoudigd of uitgebracht (zowel online als op schrift), aangepast of doorverkocht worden. Voor vragen en/of opmerkingen :crochique.nl@gmail.com

Comments

  1. WAUWWWW wat is deze gaaf de kleuren het patroon echt geweldig!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

(NL) Dazzling vest hele patroon voor verloopgaren

(US) Dazzling CAL 2 colors (whole) pattern

(NL) Dazzling vest hele patroon voor 5 kleuren