(NL) Planned pooling..Hoe doe je dat?

Planned pooling haken workshop 21 april. Meld je nu aan :)

Haken is helemaal hot! En de nieuwste techniek 'planned pooling' ziet er waanzinnig uit! Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?








Met planned pooling zet je het kleurverloop van het garen naar jouw hand. Je zorgt ervoor dat de kleuren een patroon gaan vormen. Je kunt er verschillende patronen mee maken zoals o.a. de "Argyl" look, rechte strepen of de 'Cat Candow" methode.

Welk garen is geschikt?
Er zijn verschillende verloop garen verkrijgbaar, maar niet ieder garen is geschikt voor planned pooling. De lengte van de kleur moet hetzelfde zijn. Dus als je wol hebt met de kleuren wit, roze en grijs, dan moeten alle witte stukken (ongeveer) even lang zijn. De roze en grijze kleur hoeft niet even lang te zijn als de witte kleur. Voor een mooi effect moet je minimaal 2 a 3 steken uit 1 kleur kunnen halen.
Hoe meer steken je uit 1 kleurverloop kan haken,  hoe groter het project wordt. Als je met Hema melange medium bijvoorbeeld 1x kleurverloop met de planned pooling Argyl techniek haakt,  dan maak je een mooi formaat sjaal. Met Ice gumball haak je met 1x kleurverloop een mooie deken.


1 keer het kleurverloop is hier : 
groen, donker paars, lila paars, wit, lila paars, donker paars

Hoe begin je met poolen?
Op het label staat een haaknaald advies. Ik pak de kleinste voorgeschreven naald om mee te beginnen.



Maak een losse ketting van 1 heel kleurverloop. Je hebt nu de eerste lus van de beginkleur aan je haak.

Nu pak ik een half mm grotere haaknaald. In de 4de losse van je haaknaald maak je een vaste en een losse, sla 1 losse van de ketting over en haak weer 1 vaste en een losse.
















Herhaal dit tot je van alle kleuren van het verloop steken hebt. Ik adviseer om niet te strak te haken. je komt dan in de problemen als je moet gaan verspringen en/of keerlosse moet gaan maken. Schrijf op hoeveel vaste steken je hebt van iedere kleur.

Op mijn foto is te zien dat kleurverloop bestaat uit :
5 groen, 3 donker paars, 3 lila paars, 5 wit, 3 lila paars en 3 donker paars.
Nu maak je de keuze voor het patroon dat je wilt gaan poolen.




Welke planned pooling methode kies je?
Op plannedpooling.com kun je de steken per kleur invoeren. Door het aantal steken per rij aan te passen, kun je verschillende patronen creëren. De volgorde van het invoeren van de kleuren bepaald hoe het eruit gaat zien. Bijvoorbeeld: Mijn kleurverloop is groen, donker paars, lila paars, wit, lila paars, donker paars etc. Dit vul je in op de planned pooling site. Hier een instructie video voor plannedpooling.com













Op de eerste foto zie je het patroon als je 33 steken per toer maakt. De 33 steken is als volgt samengesteld. 1x het kleurverloop is 22 steken, daar doe je de helft bij (dus 1.5x het kleurverloop) Bjj het invoeren van 1.5x het kleurverloop krijg je (vind ik) een beter beeld van hoe het werk eruit gaat zien.



Op de tweede foto heb ik de kleuren laten 'verspringen' door in te voeren dat ik 1 steek minder (32 steken) heb opgezet. Dit creëert de Argyl look.

Je kunt het kleurverloop natuurlijk niet veranderen, maar wel bepalen met welke kleur je begint! Dit kan een heel ander effect geven op het eindresultaat. En is zeker de moeite waard om te proberen.


De verschillende methodes beschreven:


De Argyl look!

Je hebt gekozen voor de Argyl look! Die is natuurlijk ook erg mooi! Maar hoe krijg je dat patroon in je haakwerk?

Je gaat iedere toer 'verspringen' ( bij vaste, halve stokjes, stokjes, dubbele stokjes etc) en om de toer (bij granietsteek) 'verspringen'. Dit betekend dat je de laatste kleur van je toer mee gaat nemen naar de volgende toer. Dit doe je door 1 steek minder te haken aan het einde van het kleurverloop. Deze steek neem je mee naar de volgende toer. Op de nieuwe toer krijg je dan 1 steek van de eindkleur van de voorgaande toer, daarna haak je het kleurverloop door tot het einde. Aan het einde gekomen, heb je niet genoeg steken om het kleurverloop door te haken, maar wel genoeg kleur voor de laatste steken. Je neemt weer een steek mee om te blijven verspringen.
Je kunt dit op zicht haken, maar je kunt ook gebruik maken van een haakschema.
In de planned pooling facebook groep vind je verschillende haakschema's die je kunt volgen om de Argyl look te krijgen. Of je maakt er zelf 1.

Hier is mijn video over Argyl look met Hema zwart grijs wit aan de hand van het schema van Steffie (van de planned pooling facebook groep)






De Cat Candow methode!



Bij de Cat Candow methode ga je op dezelfde manier te werk als bij de Argyl look. Alleen ga je kleuren 'stacken'. Met 'stacken' wordt stapelen bedoelt. Je stopt dus voor een bepaald aantal rijen met het 'verspringen'. Dit geeft een heel bijzonder effect! Ook dit kun je op zicht haken, maar ook met een haakschema! Ik hou zelf meer van een schema. Dan kan ik wegstrepen wat ik al heb gehaakt. Je begint met de Argyl look, totdat je eerste kleur kruist, vervolgens haak je minimaal 5 rijen hetzelfde kleurverloop (dus niet verspringen!). na deze gestackede rijen ga je weer verder waar je was gebleven met het verspringen. En dan krijg je het patroon van de foto.

Een streep patroon

Het haken van een streep patroon is 1 van de makkelijkste manieren van planned pooling. Je haakt constant 1 heel kleruverloop en krijgt daardoor strepen boven elkaar.



Hopelijk kan je hier iets mee! Planned pooling is voor veel mensen een echte uitdaging!
Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag! Je kunt een contactformulier invullen of een bericht sturen via Facebook! Wordt dan gelijk lid van mijn pagina, dan blijf je op de hoogte van nieuwe haakprojecten, video tutorials en meer!


© 2017 CrochiqueNL, Marriëlle van der Gun. Alle rechten voorbehouden. Dit patroon is uitsluitend voorpersoonlijk gebruik. Het patroon of delen van het patroon mogen niet verveelvoudigd of uitgebracht (zowel online als op schrift), aangepast of doorverkocht worden. Voor vragen en/of opmerkingen :crochique.nl@gmail.com





Comments

Popular posts from this blog

(NL) Dazzling vest hele patroon voor verloopgaren

(US) Dazzling CAL 2 colors (whole) pattern

(NL) Dazzling vest hele patroon voor 5 kleuren